Vanochtend bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat onze voormalige verdediger Diabis is overleden. De amper 43-jarige Ivoriaan zakte neer tijdens een trainingscursus en kon niet meer gereanimeerd worden.

Diabis werd geboren op 10 april 1981 en werd op jonge leeftijd gerekruteerd door de befaamde voetbalschool van Jean-Marc Guillou in Abidjan. Op de website van de academie staat te lezen dat Diabis "een vrijwel onberispelijk academiën was, gerespecteerd door al zijn medestudenten”. Voetbal was zijn leven maar “net als veel anderen, waren de tijd van de lessen niet per se een plezierig moment... Wanneer iemand hem kwam halen voor de les, dook hij in bed, plat genoeg om niet opgemerkt te worden, vooral omdat hij in een stapelbed lag, bovenaan.” Een grappige anekdote die Diabis meedroeg voor het leven, want “Tegenwoordig, als opvoeder aan de JMG Academie in Mali, benadrukt hij bij jongeren het belang dat ze aan hun lessen zouden moeten hechten..."

Diabis deed zijn eerste stappen in clubverband bij FC Bibo uit hoofdstad Yamoussoukro, een satellietclub van het grote ASEC Abidjan, dat hem besloot in te lijven in 1998. In juli 2004 strijkt hij neer in het Waasland als nieuwe centrale verdediger samen met landgenoot Alexandre Tokpa, een dag later al debuteert hij vriendschappelijk op het veld van derdeklasser Cappellen. Hij laat meteen een uitstekende indruk. In augustus staat Diabis dan ook aan de aftrap van de openingsspeeldag, waarin Club Brugge op een 1-1 gelijkspel wordt gehouden. De Ivoriaan is niet van de grootste centrale verdedigers, maar hij maakt alles goed dankzij zijn snelheid, kracht en uitmuntende technische kwaliteiten.

Op speeldag 5 scoort Diabis zijn eerste van vijf officiële doelpunten voor KSK Beveren op het veld van Oostende. Een week later stunt hij als basisspeler door de groepfase van de UEFA Cup te bereiken na een zege over twee wedstrijden tegen de Bulgaarse topclub Levski Sofia. Het gaat de minzame Abdoulaye voor de wind (hij wordt door HLN zelfs opgenomen in de top 10 van de beste Belgische transfers) tot het noodlot toeslaat. Op 30 oktober 2004 wordt hij het slachtoffer van een zware en lompe tackle van de Estse international Voskoboinikov in de uitmatch op het veld van FC Brussels. Die komt er vanaf zonder kaart, maar Diabis zijn seizoen zit erop: hij breekt zijn kuitbeen en scheurt de ligamenten van zijn enkel. Wanneer Voskoboinikov daags nadien het ziekenhuis van Jette bezoekt, poseren beide spelers glimlachend op de foto. Het toont de geweldige inborst van Diabis aan.

Abdoulaye keert terug in het seizoen 2005-2006 en start aan de voorbereiding. Zijn snelheid en duelkracht vergen tijd en moeite om te herstellen, maar Diabis blijft in se een betrouwbaar sluitstuk achteraan. Zijn officiële wederoptreden komt er op de openingsspeeldag tegen ... FC Brussels. Het wordt niet het beste seizoen uit de loopbaan van Abdoulaye, die tweemaal rood pakt in competitie en pas op de allerlaatste speeldag het behoud kan verzekeren in een thuismatch tegen Moeskroen. Daarin speelt Diabis wel een puike wedstrijd die mee de nul op het bord doet houden.

Het derde seizoen van Diabis wordt een nachtmerrie voor de club, die finaal de degradatie niet kan afwenden. Diabis start aan de competitie maar wordt gaandeweg door coach Meeuws uit de basiself gehouden. Na de winterstop maakt hij zijn rentree en scoort hij onder meer een belangrijk doelpunt in de degradatiestrijd tegen Cercle Brugge. Uiteindelijk zal hij 14 wedstrijden spelen dat seizoen.

Ondanks de degradatie en het vertrek van Jean-Marc Guillou blijft Diabis Beveren trouw in 2de Nationale. Hij moet ervaring brengen in de verjongde kern waartoe onder meer Yannick Aerts en Sidy Ceesay behoren. Abdoulaye wordt omgeschoold tot centrale middenvelder en scoort in die functie ook meer doelpunten, waaronder in de derby tegen Red Star Waasland en de 4-0 zege tegen Olympic. Ondanks een sterk seizoen wordt besloten om het contract van Diabis niet te verlengen.

Na een vruchteloze zoektocht naar een nieuwe club (een transfer naar het Franse Guegnon springt af) heeft Diabis in 2008-2009 een sabbatjaar. Hij traint vanaf de winterstop wel mee met vierdeklasser Kermt-Hasselt. In 2009-2010 belandt hij verrassend bij de ambitieuze provincialer KSK Kallo. In 2010 volgt dan toch de overstap naar Sporting Hasselt, dat uitkomt in 3de Nationale. Hij speelt er twee seizoenen om uiteindelijk zijn loopbaan af te sluiten bij het Franse Paris FC, waar hij ploegmaat is van landgenoot Abdoulaye Djire Junior.

Na zijn actieve loopbaan werd Diabis opleider in de academie van Jean-Marc Guillou in Mali. Deze vaak onderbelichte academie leverde tal van topspelers af zoals Yves Bissouma (Tottenham), Hamari Traore (Real Sociedad), Diadié Samassékou (Cadiz), Cheick Doucoure (Crystal Palace), Amadou Haidara (Leipzig) en de jonge belofte Mahamadou Doumbia (Antwerp).

We wensen familie, vrienden en collega’s van Diabis alvast heel veel sterkte toe bij dit verschrikkelijke verlies.