Volgende week ontvangt KSK Beveren in de Fenix Trophy het Noorse FC Oslo. We zouden deze week vooruit blikken op deze match met een overzicht van onze Noorse connectie. Bij onze opzoekingen stuitten we op het treurige bericht dan onze ex-speler Egil Johansen, de enige Noor die ooit op de Freethiel speelde, op 19 september 2023 is overleden na een strijd tegen ALS.

Bij de winterstop van het seizoen 1987-1988 werd door een gebrek aan een presterende spits international Egil Johansen gehuurd van Valerengen. Egil was geen onbekende op de Freethiel, aangezien hij twee seizoenen voordien de grote uitblinker was voor Valerengen in hun Europese matchen tegen Beveren. Bij de Noorse topclub werd hij tweemaal landskampioen. Hij speelde ook 12 matchen voor zijn vaderland en verdedigde de Noorse kleuren op de Olympische Spelen van 1984.

Egil speelde zoals het een viking (hij werd ook gekenmerkt door wilde manen) betaamd: met volle overgave. Hij zou uiteindelijk drie doelpunten scoren in negen matchen, al was dat wel in één helft (op 21 minuten tijd), tegen Waregem. Nadat zijn uitleenbeurt er op zat keerde hij terug naar zijn vaderland, waar hij verrassend bij een derdeklasser onderdak vond (Frigg). Later speelde hij nog wel twee seizoenen voor zijn oude liefde Valerengen, de club waar hij een leven lang supporter van bleef.

Egil Johansen werd 61 jaar oud. Wij wensen familie en vrienden veel sterkte toe.