Gisteren overleed in Beveren op 70-jarige leeftijd onze gewezen speler Toon Pfaff. De aanvaller was gedurende de hele jaren 70 actief in het eerste elftal van KSK Beveren, waarvoor hij 123 officiële wedstrijden speelde.

 

Toon tekende zijn eerste aansluitingskaart bij Beveren op 13-jarige leeftijd in 1965 en dat in het zog van zijn oudere broer Jean-Baptist die door het eerste elftal werd overgenomen van Eendracht Aalst. Later kwamen ook zijn jongere broers Jean-Marie en Danny in het Beverse elftal terecht. In februari 1971 mocht Toon debuteren als 18-jarige in de hoogste klasse onder trainer Ward Volckaert in een uitmatch op het veld van Waregem. In het seizoen 1971-1972 maakte Pfaff zijn eerste doelpunt voor de club, de winning goal in een 2-3 zege op Diest.

 

Nadat Beveren in 1973 kampioen werd in tweede klasse en zo na één seizoen afwezigheid terugkeerde naar het hoogste niveau, werd Toon jarenlang zowat de supersub van het opkomende Beveren. Hij scoorde vaak belangrijke doelpunten als invaller, zoals in de thuis- en uitzeges tegen Standard (1974 en 1976) en in de memorabele derby tegen Lokeren in januari 1976 waarin Beveren met 2-1 de zege thuishield. In 1978 triomfeerde Toon samen met zijn ploegmaats op de Heizel in de allereerste bekerzege uit de clubgeschiedenis, al bleef Pfaff wel aan de bank gekluisterd na eerder in het tornooi wel te hebben gespeeld.

 

Na een uitleenbeurt van een seizoen aan de buren van Sint-Niklaas, speelde Toon in september 1979 zijn allerlaatste wedstrijd voor Beveren op Sclessin. Hij trok een seizoen later naar Jong Lede en speelde nog voor Ninove en Eendracht Zele. In Zele startte hij ook een succesvolle trainersloopbaan op nationaal en provinciaal niveau die hem bij Dendermonde, Temse, Lebbeke, Oosterzele en tenslotte Kruibeke (voor 7 seizoenen) bracht.

 

Ploegmaats en collega’s van Toon zullen zijn charmant, goedlachs en warm karakter op en naast het veld ongetwijfeld nog levendig herinneren. Hij zal dan ook gemist worden.

 

Wij wensen familie en vrienden van Toon dan ook heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.