Speeldag 3 stond op het programma en wat voor één! We ontvingen Svelta Melsele in een echte dorpsderby op de heilige grond van de Freethiel. 12 jaar was het geleden dat KSK Beveren voor het laatst tegen een bal trapte in zijn voormalige thuishaven. Toen was het Ousmane Traore die tegen KV Turnhout het laatste doelpunt voor de club maakte op de Freethiel, wie zou in zijn voetsporen treden?

Het was al van het seizoen 1942/1943 geleden dat Beveren en Melsele een officiële wedstrijd tegen elkaar speelden. Daarin was Beveren met 6-0 en 2-3 telkens de sterkste en dus was het de vraag of Beveren anno 2022 de lijn kon doortrekken? Beide clubs snakten naar de eerste zege van het seizoen. Na twee zure gelijke spelen voor Beveren en een 1 op 6 voor Melsele zou een eerste driepunter voor beide clubs welkom zijn om de druk vroeg in het seizoen wat af te houden.

Na een meer dan succesvolle footlunch vulden de staantribune en de kleine zittribune zich met tal van supporters die de terugkeer van het herenteam van het stamnummer 2300 op de Freethiel niet wouden missen. Zelfs het verschrikkelijke regenweer kon de mensen niet tegenhouden! De spelers kwamen onder epische omstandigheden het veld op en werden door de uitzinnige thuisaanhang luid en vurig op scherp gezet.

Het zorgde ervoor dat Beveren de eerste tien minuten naar voor werd gestuwd, maar tot tweemaal toe niet door de buitenspelval van de tegenstander geraakte. Melsele nam daarna het heft in handen, maar de gevaarlijke situaties door de vele goede voorzetten werden telkens onschadelijk gemaakt door het voortreffelijke centrale duo Van Lokeren en De Pauw. Daarna was het de beurt aan Van Goethem die een gevaarlijke lage voorzet uitstekend volledig gestrekt kon klemmen.

Daarna stak Beveren nog eens zijn neus aan het venster, Schelfhout kreeg een beetje ruimte en zocht naar zijn gekende rechter maar zijn kogel waaide ver over. Eén minuut later waren we weer aan de overkant, Muyshondt zette zich knap door op links en via een schuivende Keisers ging de bal op de binnenkant van de paal. De aanval erna kreeg Beveren een corner, Put vond De Pauw, maar zijn kopbal ging maar nipt naast. In de daaropvolgende fase was het wel raak: Put bracht vanop de rechterflank voor en De Pauw kopte onhoudbaar binnen! 1-0 en de boel ontplofte…

Daarna was het nog 20 minuten op de tanden bijten voor Beveren tot de rust. Veel dreiging van Melsele via voorzetten vanop de flank en mooi combinatie voetbal, maar in een derby in weersomstandigheden waar je de hond nog niet zou buiten laten komen de echte krijgers boven water. Gedragen door het publiek heerste Segers als stofzuiger op het middenveld, en ook de intensiteit waarmee Pepermans en Hos de faire maar stevige duels aangingen zorgde er mee voor dat we met 1-0 de rust in konden gaan.

Toen de tweede helft begon ging het nog wat harder regenen en je kreeg de indruk dat het kwartiertje rust de kletsnatte spelers geen goed gedaan had. Van het vinnige Melsele dat de bal opeiste voor de rust was geen sprake meer en Beveren kreeg wat meer de bal. Beide ploegen moesten er precies wat terug in komen. Dat zorgde ervoor dat we het eerste kwartier niet veel te zien kregen. De tackles werden wat heviger en door de hogere foutenlast lag het spel veel stil, waardoor het tempo niet hoog lag. De coach stuurde bij en Beveren schakelde een versnelling hoger: eerst was er een rush van Pepermans die bij een licht contact neer ging in de grote rechthoek, maar de ref ging er niet op in. Een beetje later ging de onvermoeibare Schelfhout na een mooie actie door op de rechterflank, De Vos spurtte centraal mee en sneed op het juiste moment naar binnen om voor zijn man te komen maar kon de perfecte voorzet niet binnenduwen.

Melselecoach Mathias Smet zag het gevaar en greep in met een dubbele wissel. De eerste helft zat De Vos wat in de tang van de centrale verdediging van Melsele, maar weer kwam hij op het juiste moment los van zijn rechtstreekse tegenstander maar kon hij de voorzet van Hos net niet binnen koppen. Het was nu aan onze coach Kristof Smet om wat aanpassingen te maken en hij wisselde de geblesseerde Put (die met een open wonde het veld moest verlaten) en Segers, hun vervangers waren Balogun en Sinnaeve die tegen zijn ex-club zijn eerste minuten van het seizoen mocht maken.

Melsele moest komen en Beveren rekende nu op de snelheid van de verse kracht Balogun om het verschil te maken. Slechts één minuut na zijn invalbeurt werd hij mooi aangespeeld door De Vos maar zijn schot ging afgeblokt in corner. De voetbalwet zegt wie zijn kansen niet afmaakt krijgt het deksel op de neus, maar gelukkig hield die wet rekening met het feit dat hier vanavond geschiedenis diende geschreven te worden. Melsele zag nog een grote kans voorlangs gaan via Keisers na een knappe actie op de flank. Het tempo en intensiteit lag hoog en beide teams gingen er vol voor, Balogun werd alleen de diepte ingestuurd en ging recht op Pauwels af maar hij besloot op de keeper. Tien minuten voor tijd was het alweer Schelfhout die een Beverse speler kon bedienen, hij stak De Schepper door op links die naar binnen kon snijden na een zeer knappe actie maar vergat het overzicht te bewaren en recht op Pauwels trapte die ook de rebound van Schelfhout kon klemmen. Melsele kon enkel nog dreigen op stilstaande fases maar een zeer sterke Van Goethem stond de hele avond vol vertrouwen te keepen en zou zijn tweede clean sheet op rij niet meer afstaan.

De ontlading na het laatste fluitsignaal was bij spelers en supporters immens! KSK Beveren wint na zijn laatste wedstrijd op de Freethiel 12 jaar geleden nu ook bij zijn comeback. Epische weersomstandigheden, de derby winnen, de Freethiel, … Bestaat er een betere manier om de eerste zege van het seizoen te boeken? Het is moeilijk om er één iemand uit te pikken die er bovenuit stak, natuurlijk is De Pauw de matchwinnaar maar er stonden op elk moment elf leeuwen op het veld die er voor de volle 100% voor gingen. Elf leeuwen met maar één doel: er moest en zou gewonnen worden, dat maakte het verschil vanavond.

Afronden doen we met een woord van dank. Dank u aan alle mensen die deze wonderlijke avond mogelijk gemaakt hebben en ook aan alle mensen die hem onvergetelijk gemaakt hebben!

Opstelling KSK Beveren: Van Goethem, Hos, De Pauw, Van Lokeren, Pepermans, De Schepper, Segers (67’ Sinnaeve), Van Der Coelden (88’ Vermeire), Put (67’ Balogun), Schelfhout, De Vos.

Opstelling KVK Svelta Melsele: Pauwels, Suy, Y Aps (63’ Felix), V Aps, Braem, Keisers, Van Goethem, Van Hal (82’ Wanderley), Muyshondt (63’ Goossens), Spies, Butsraen.

Doelpunt: 26’ 1-0 De Pauw

Gele kaarten: 35’ De Schepper, 76’ Goossens, 87’ De Vos, 90’ V Aps

OPGELET: Volgende speeldag is de verplaatsing naar SK Denderhoutem verplaatst van zondag 25/09 naar zaterdagavond 24/09 om 19u30!