De roze wolk waarop Beveren was beland na de knappe derbyzege tegen Svelta Melsele, klaarde afgelopen zaterdag al meteen helemaal op. Op het veld van SK Denderhoutem werd met 2-0 verloren, in een wedstrijd die de weinige aanwezigen best snel kunnen vergeten.

KSK Beveren startte met dezelfde basiself als de week voordien en dat was uiteraard verre van onlogisch na een sterke prestatie. Aanvallers Van Eyk, Pieren en Vergauwen ontbraken nog steeds door respectievelijk ziekte, een pasgeboren kindje en een hardnekkige voetblessure, zodat vooraan het duo De Vos-Schelfhout opnieuw de kans kreeg. Yannick Van Roeyen zat voor het eerst in de selectie na een liesblessure: hij verving de zieke Vermeire.

In het gezellige en authentieke stadion Den Deysel begonnen beide clubs erg snedig aan de wedstrijd. Dat zorgde voor flink wat animo in de beginfase door stevige tackles langs beide kanten. In de eerste twintig minuten hield Beveren minstens gelijke tred met de thuisploeg. De Vos werd prachtig weggestuurd door Schelfhout en pakte de bal perfect mee op weg naar doel, maar hij werd onbestraft onderuit gemoffeld door zijn rechtstreekse tegenstander. Consternatie bij spelers, staf en supporters, maar de scheidsrechter zag geen graten in een fout die steeds had moeten leiden tot een rode kaart. Een kantelpunt in de wedstrijd, zo zou later blijken.

Gaandeweg nam Denderhoutem het heft in handen, onder meer dankzij hun twee kwikzilveren spitsen: Gianni Scheerlinck (vorig jaar goed voor 23 doelpunten) en Sambou Sagna (deze zomer overgenomen van Voorde-Appelterre). De Beverse verdediging werd meerdere malen op de proef gesteld, maar doelman Van Goethem had alweer zijn dagje. Bij Beveren ging het intussen al te vaak mis in de opbouw: te veel afval in het spel en te snel balverlies om onder de druk van de thuisploeg te kunnen geraken. Maar met een man als De Vos vooraan, stilaan terug groeiend naar zijn niveau van voor zijn blessure, weet je nooit: hij verscheen plots vanuit een scherpe hoek voor doel en haalde verschroeiend uit, maar de secure doelman D’Hauwers moest niet onder doen voor zijn collega aan de andere kant. Ook Yannick Put kreeg een goede mogelijkheid, maar toen hij de trekker wou overhalen werd hij in de rug aangelopen, opnieuw zonder bestraffing. Enkele hoekschoppen brachten gevaar, maar geen doelpunten. Aan de overkant profiteerden in de vijf minuten voor rust de sneltreinen van Denderhoutem van gaten in de Beverse verdediging. Eerst verschalkte Sambou Van Goethem na een actie op links en vijf minuten later poeierde Scheerlinck vanop rechts de bal onhoudbaar langs onze kansloze doelman. Rusten bij 2-0, een verdiende voorsprong, maar enigszins overdreven score.

Coach Smet besloot niet in te grijpen tijdens de pauze en al snel bleek dat het tij keren zeer moeilijk zou worden. Beveren speelde te krampachtig, leed nog steeds te veel balverlies en kon nooit echt een vuist maken tegen de zeer enthousiaste thuisploeg die vechtlust en karakter koppelden aan techniek en snelheid. Denderhoutem liet het balbezit aan Beveren en controleerde op rustige wijze haar voorsprong, terwijl het af en toe zelf kwam opzetten met gevaarlijke aanvallen die gepareerd werden door Van Goethem. Op het uur kwamen Sinnaeve en Balogun op het veld. Vooral die laatste, niet voor het eerst dit seizoen, bracht vuur in het spel met zijn snelheid en durf, maar verder dan enkele knappe en gevaarlijke rushes en opnieuw een mogelijke penaltyovertreding op hem kwam ook hij niet. De wedstrijd bloedde dood en de sympathieke thuisploeg hield verdiend de punten op Den Deysel. Voor de meegereisde Beverse fans was de trip van een uur een maat voor niks gebleken, maar ook dat is het leven van de trouwe voetbalfan.

Onze Leeuwen kenden een off-day en leerden afgelopen weekend de harde wetten van 1ste Provinciale: met een off-day kom je er niet in deze reeks, waar iedere tegenstander kwaliteiten heeft die onze club in het verleden nog niet al te veel heeft tegengekomen. Desalniettemin lieten onze Leeuwen bij momenten wel flarden zien van hun kunnen en werd het uiteraard ook allerminst een afslachting. Een goede les voor Beveren, dat gewaarschuwd is voor de rest van de competitie. Verder was het voor ons fans alweer met lede ogen aanschouwen hoe bepaalde arbitrale trio’s zich kwijten van hun job: flagrante overtredingen niet willen zien of weigeren te bestraffen, lijnrechters die vlaggen maar niet gehoord worden, het overschrijdt waarlijk soms de grenzen van de ratio. Sommige heerschappen zouden kwaad opzet durven beweren, maar we houden het voorlopig op menselijke fouten.

Opstelling SK Denderhoutem: D’Hauwers, De Cock, De Schrijver, Vancutsem, Scheerlinck (88’ Wembankoy), Van Den Borre, Mertens, Van Droogenbroeck, Van Kerckhoven (75’ Collyns), Sagna (70’ Van Impe), Lkiya.

Opstelling KSK Beveren: Van Goethem, Hos, De Pauw, Van Lokeren, Pepermans (60’ Balogun), De Schepper, Segers (69’ Van Roeyen), Van Der Coelden (60’ Sinnaeve), Put, Schelfhout, De Vos.

Doelpunt: 40’ 1-0 Sagna, 45’ 2-0 Scheerlinck

Gele kaarten: 20’ Segers, 44’ Put.

Foto: Bart Buytaert.