Morgen ontvangen we thuis onze Spaanse vrienden van Club Deportivo Cuenca-Mestallistes 1925 in het kader van de Fenix Trophy. We stellen dan ook graag onze tegenstander even voor.

 

De club werd, zoals de naam al weggeeft, opgericht in mei 1925 door stichter Vicente Blas Micó die een aantal vrienden verzamelde die in en rond de Calle Cuenca woonden, een drukke straat in Valencia die het stadcentrum verbindt met de wijk Patraix. Het voetbal in de stad begon in de jaren ’20 te boomen door twee opkomende clubs die tegenwoordig gekend staan als Valencia CF en UD Levante. In hun zog ontstonden tientallen amateurteams, waaronder de club van Cuenca.

 

In 1933 werden voor het eerst de statuten van CD Cuenca goedgekeurd, waardoor de vriendengroep een officiële vereniging werd. De eerste voorzitter en tevens speler-trainer van de vereniging was ene Leopoldo Costa, bijgenaamd Rino, die in de jaren 40 ook het grote Valencia CF zou trainen. Vanaf het seizoen 1933-1934 traden de Valencianen officieel aan in competitie. Na enkele succesvolle jaren in de lokale reeksen werd de opmars van de club gestuit door de Spaanse Burgeroorlog die uitbrak in 1936.

 

Na die oorlog werd de club aanvankelijk in twee gesplitst, maar vanaf 1940 werden beide kampen herenigd en ontstond CD Cuenca 2.0. De club zou tijdens die jaren ook een actieve samenwerking aangaan met Valencia CF, door het netwerk van Leopoldo Costa. Dat leverde meteen de eerste titel in de clubgeschiedenis op en promotie naar de hoogste regionale amateurklasse. In 1944 werd Cuenca een officiële filiaalclub van het grote Valencia CF (een vaakvoorkomende praktijk in Spanje), en werd de naam gewijzigd in CD Mestalla.

 

Maar ook Cuenca zelf bleef haar eigen weg gaan in de amateurdivisies. De club bleef al die jaren van veld naar veld hoppen in en buiten de Spaanse grootstad en vierde in 1975 haar gouden jubileum. Begin jaren 2000 kreeg de club het financieel moeilijk en werd ternauwernood het faillissement vermeden. Onder meer door toedoen van de jonge journalist David Laguia, thans voorzitter van de club, werd een nieuwe drive gevonden. Hij liet de Valencianen het belang van amateurvoetbal voor de gemeenschap inzien en streefde naar een fan-owned en vooral duurzaam model. Als eerbetoon aan de historische band met Valencia CF werd de bijnaam Mestallistes toegevoegd, een verwijzing naar het legendarische Mestallastadion van de zesvoudige landskampioen.

 

Als erevoorzitter werd een absolute voetballegende aangesteld. Niemand minder dan Mario Kempes neemt die honneurs waar. De Argentijnse superster, winnaar en topschutter van het WK 1978 en Gouden Bal in datzelfde jaar, kende zijn beste periode in Valencia en antwoordde met veel plezier ja op het verzoek van Cuenca. Hij woont tegenwoordig in Buenos Aires, maar bezoekt regelmatig de club en poseert af en toe gewillig in het Cuencashirt op de sociale media.

 

In 2020 werd CD Cuenca-Mestallistes de allereerste 100% fan-owned voetbalclub in de provincie Valencia en de 16de fan-owned club in Spanje. Met haar bijna 100 jaren op de teller is het ook de oudste amateurclub van de regio. Momenteel speelt de club in de Segunda Regional de la Comunidad Valenciana, het achtste niveau in Spanje, waar het derde staat. Cuenca speelt haar thuiswedstrijden in het Campo Municipal de Malilla, in het zuiden van de stad. Dat is van belang, want Cuenca leefde jarenlang in ballingschap door een gebrek aan velden in het stadscentrum en keerde dus pas twee jaar geleden terug naar de heimat.

 

CD Cuenca Mestallistes 1925 begint aan de tweede campagne inde Fenix Trophy. Vorig seizoen sprokkelde het zes punten in Groep A, samen met Prague Raptors, Lodigiani en HFC Falke. Wij heten hen alvast van harte welkom in Beveren en kijken al uit naar de return in het zonnige Valencia.