Zondag nemen we het op tegen een voor ons onbekende tegenstander, met enkele opvallende namen op en naast het veld. Overzicht in een notendop van Excelsior Mariakerke.

 

Excelsior Mariakerke werd in 1937 opgericht door pastoor Boeckaert: vandaar de paarse kleuren en het Latijnse adjectief Excelsior, hetgeen hoger of beter betekent. De club uit de deelgemeente van Gent speelde bijna haar hele geschiedenis in de lagere provinciale reeksen, maar is sinds enkele jaren bezig aan een serieuze opmars. Het werd in 2017 kampioen in 3de Provinciale, promoveerde een jaar later opnieuw via de eindronde en speelt dus sinds 2018 onafgebroken in de hoogste provinciale reeks. Ook dit seizoen doet Excelsiorhet prima met voorlopig 17 punten op het conto, evenveel als ons KSK Beveren.

 

Opvallende vaststelling is dat de Gentenaren flink wat bekende namen op het wedstrijdblad kunnen zetten. In doel vinden we de ervaren Preben Van Buynder, een bekende naam in het Waasland door zijn passages bij onder meer Vrasene en Gerda. Hij wordt getraind door niemand minder dan onze voormalige doelman én publiekslieveling Franky Frans. Frans speelde in hoogste klasse voor AA Gent, Charleroi, Westerlo en Harelbeke. Hij blijft echter op de Freethiel voor altijd herinnerd door zijn topprestaties in het seizoen 1996-1997, waarin hij KSK Beveren mee aan de titel hielp in 2de Nationale.

 

De inmiddels 34-jarige middenvelder Jelle Cherlet maakte in het verleden het mooie weer op de linkerflank van onder meer Deinze, STVV, Ronse en Standaard Wetteren. Hij speelt al sinds 2018 voor Excelsior. Aan de rechterkant treffen we dan weer de inmiddels 36-jarige Erdinc Kurtulus: de Gentenaar van Turkse origine debuteerde op jonge leeftijd bij AA Gent in de hoogste klasse en was later ook actief bij onder meer KV Oostende, Ronse en Hamme.

 

De oudste en meeste befaamde speler van Mariakerke is echter de Bosnische centrale verdediger Damir Mirvic, inmiddels goed voor 39 lentes. Mirvic, belofteninternational voor zijn land, belandde in januari 2005 bij AA Gent waar hij een vaste waarde werd. Van in het Ottenstadion ging het naar KSV Roeselare voor drie seizoenen. In totaliteit speelde Mirvic 132 wedstrijden in onze hoogste klasse. Hij is al sinds 2018 actief bij Excelsior.

 

We heten onze reeksgenoot alvast van harte welkom en duimen alvast voor een spannend duel!