Komende zaterdag ontvangt KSK Beveren in eigen huis een mede-promovendus, KFC Heikant Zele. De rood-gelen behaalden voorlopig 8 punten in hun debuutjaar op het hoogste provinciale niveau en vallen dus allerminst te onderschatten.

 

Het zijn hoogdagen voor Heikant Zele, de club uit het gehucht Heikant dat door de tijden heen misschien stedenbouwkundig steeds meer de verbinding vond met het centrum van Zele, maar nog steeds een groot deel van de eigen karaktertrekken heeft behouden. Niet in het minst ook op voetbalvlak: de club vierde (ingetogen door de Corona) in 2020 de 75ste verjaardag en promoveerde vorig seizoen voor het eerst in de inmiddels toch al goed opgeschoten geschiedenis naar 1ste Provinciale. Meer zelfs: Heikant prijkt boven grote rivaal en dorpsgenoot Eendracht Zele in het klassement, ondanks een zware derbynederlaag (5-2) op de openingsspeeldag van deze competitie.

 

De derby van Zele is er eentje op het scherpst van de snee, maar bleef doorheen de historie vooral eentje van folklore in plaats van agressiviteit. Zo lokte de editie van dit seizoen, slechts de vijfde officiële in gans de Zeelse voetbalhistorie, meer dan 1000 toeschouwers in een opperbest sfeertje. Tal van spelers van Heikant kennen dan ook een verleden bij de buren van Eendracht of omgekeerd. En wel erg bijzonder: in 2020 werd een gezamenlijk(en prachtig) boek uitgegeven door beide clubs, met iedere kant van het werk gewijd aan één van beide clubs.

 

In dat boek ontdekten we ook enkele links tussen Heikant en ons geliefde KSK Beveren. Zo bezochten de Beverse sterren van weleer tot tweemaal toe een training of wedstrijd van het provinciale Heikant (in 1979 en 1984), door toedoen van het Zeelse bestuurslid Frans Plaetinck die uiteindelijk schoonvader werd van onze gevierde doelman Filip De Wilde. De Wilde speelde dan wel voor Eendracht Zele, hij heeft ook sympathie voor Heikant en gaf vorig seizoen nog de aftrap in onze thuismatch tegen de rood-gelen. Twee andere spelers hebben een link met beide clubs. Kristof Imschoot wordt zowat aanzien als de bekendste jeugdexponent van Heikant en maakte zijn profdebuut op de Freethiel, terwijl Mark Palmaerts ooit debuteerde voor Beveren en op latere leeftijd kapitein werd van Heikant. Tegenwoordig is Mark scheidsrechter, aangesloten bij onze tegenstander van komend weekend.  

 

In recente jaren troffen Beveren en Heikant elkaar tot achtmaal toe. De eerste zes edities werden, vaak kansloos, allemaal verloren. Maar vorig seizoen keerde het tij en werd verdiend zes op zes gepakt tegen de Zelenaars die uiteindelijk via de eindronde promoveerden. Het team van de afgelopen jaren werd grotendeels behouden met spelers als de gebroeders Poppe en Soufiane Zahriou, die in 2009 debuteerde voor Red Star Waasland in 2de Nationale