Dit weekend nemen onze Leeuwen het op tegen SK Berlare. De roodwitten sprokkelden 9 op 12 en verloren vorige week pas hun eerste wedstrijd na een spektakelstuk op Kleit Maldegem (5-3). Een kort portret van een mogelijke titelkandidaat met een roemrijke geschiedenis.

Bondsvoetbal in Berlare gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, waarin FC Berlare werd opgericht. In het voetbal komt men de gekste verhalen tegen en ook in Berlare bleef men niet gespaard van de grillen van bepaalde bestuurders. Toen enkele jeugdspelers einde jaren 60 geld in het laadje wilden brengen door deur-aan-deur te leuren met tombolatickets, kregen zij prompt de toorn van de toenmalige voorzitter over zich. De verbannen tieners besloten dan maar een nieuwe club op te richten, waarbij de rode kleuren stonden voor het protest tegen hun toenmalige clubbestuur. Sportkring Berlare werd geboren en sloot zich in 1972, exact 50 jaar geleden, aan bij de KBVB. In datzelfde jaar verhuisde en fusioneerde FC Berlare naar en met Overmere, waardoor SK de enige club werd van de gemeente Berlare, waar de inwoners de Puitenkloppers worden genoemd. Vandaar de kikker in het logo, ook al belandde die in het verleden vaker in de kookpot dan hen lief was.

SK Berlare was lange tijd een degelijke provincialer en promoveerde in 2005 voor het eerst naar de hoogste Oost-Vlaamse reeks. Drie jaar later promoveerde de club zelfs naar nationale, waar het tot 2017 onafgebroken verbleef in 4de Klasse. Het was een periode waarin heel wat voormalige vedetten neerstreken in het Puitenstadion zoals Stijn Vlaminck, Yves Van Der Straeten (later ook zes jaar lang trainer van de club), Tjörven De Brul, Koen Schockaert, Tim Aelbrecht, Henri Munyaneza en Jan De Langhe. Tot vorig seizoen was de bekendste naam die van de inmiddels al 43-jarige Tim Merlier, voormalig doelman van onder meer Zulte-Waregem.

KSK Beveren en SK Berlare speelden nooit eerder tegen elkaar, althans niet met hun fanionteams. De ploeg van de rood-witten is grotendeels dan ook onbekend in onze contreien, al vallen toch enkele namen op. Doelman Simon Van Brussel (24, foto links) bijvoorbeeld speelde tot de beloften van het toenmalige Waasland-Beveren en besloot vervolgens het voetbalgeluk te zoeken in … Italië. Hij speelde er twee seizoenen lang in de Serie D, onder meer bij een club uit Sicilië. Via Ronse kwam hij afgelopen seizoen in Berlare terecht. In het verdedigende compartiment rekent de club op de ervaring van Tim De Schepper (debuteerde in 2008 voor Hamme in 2de Klasse) en de inmiddels 38-jarige stofzuiger Sven Delanoy (foto rechts). Delanoy kwam deze zomer over van Sint-Niklaas na eerdere passages bij onder meer Willem II, RBC, Dordrecht, Turnhout en Deinze. Vooraan werd dan weer serieus verjongd: twee veteranen met naam en faam, Dieter Van Tornhout en Xavier Deschacht, vertrokken en werden onder meer vervangen door de kwieke Ran De Coninck van Elene-Grotenberge.

KSK Beveren-SK Berlare wordt zaterdag afgetrapt om 20u. Supporters op post!