Zaterdag neemt KSK Beveren het op tegen de buren van KVK Svelta Melsele, de blauwwitte trots uit de Aardbeiengemeente. Met slechts luttele kilometers verwijderd tussen elkaar bestaan er uiteraard heel wat connecties tussen beide clubs, maar ook verrassend wat verschillen. Een beknopt overzicht in aanloop naar de derby van zaterdag.

Svelta Melsele werd midden in de Tweede Wereldoorlog opgericht op 31 mei 1942. De club kreeg de naam Svelta (“snel” in het Latijn) toebedeeld door één van haar oprichters, Louis Van Goey, wiens favoriete sigarenmerk de naam Svelta droeg. Het is werkelijk een uniek voorzetsel in onze voetbalwereld, waar geen enkele andere club deze benaming draagt.

Opvallend: KSK Beveren en Svelta Melsele speelden in het verleden slechts tweemaal in officiële omstandigheden tegen elkaar en dat was in het debuutseizoen van de Melselenaars bij de KBVB. In het seizoen 1942-1943 werd een soort noodcompetitie afgewerkt waarin vooral werd gespeeld tegen lokale opponenten. Op de Freethiel werd Melsele met 6-0 verslagen en ook de terugmatch werd met 2-3 gewonnen. Verder bleven de duels tussen beide clubs beperkt tot een handvol oefenduels, een paar keer in het kader van de Aardbeifeesten.

In het afgelopen decennium werden er wel felle duels uitgevochten tussen YB SK Beveren en Melsele B, één van de weinige geslaagde B-projecten in onze regio. In maar liefst tien rechtstreekse duels wist Beveren slechts drie keer te winnen en werd het eenmaal gelijk, terwijl Svelta tot zes keer toe met de zege naar huis ging.

Svelta Melsele had in het verleden een opmerkelijk patent op het aanstellen van legendes van KSK Beveren als hoofdtrainer, de ene al wat succesvoller dan de andere. Op het imposante lijstje staan onder meer Omer Janssens, Robert Rogiers, Freddy Buyl, Ronny Martens, Danny Pfaff (B-ploeg) en Heinz Schönberger. Verder bereikten ook enkele van Svelta afkomstige jongeren het eerste elftal van KSK Beveren zoals Pascal Van Gheem, Eric Smet, Koen Mannaerts, David Meul, Bert Vleeschouwer en Willy Van De Velde.

Svelta Melsele is naast KSK Beveren en KFC Vrasene (één seizoen) de enige Beverse club die het ooit schopte tot de nationale reeksen. Dat huzarenstukje werd bovendien geschreven in het afgelopen decennium: tussen 2017 en 2022 speelden onze buren onafgebroken in 3de Amateur met een knappe 7de plaats in 2018 als hoogtepunt. Van onze huidige kern speelden Thibeau De Vos, Joeri Sinnaeve, Talha Hos en Yannick Van Roeyen voor het eerste elftal van de Sveltanen. Svelta levert overigens niet alleen bij het fanionteam uitstekend werk: het dameselftal speelde in het verleden op het op één na hoogste niveau (dit jaar spelen ze op niveau 3) en ook de G-werking van Special Svelta levert uitstekend werk in onze regio.

Twee van de dragende krachten van Special Svelta zijn de broers Thomas en Stef Suy, die ook hun waarde hebben in het eerste elftal van Svelta als respectievelijk centrale verdediger en verdedigende middenvelder. De gebroeders loodsten YB SK Beveren in 2017 ook mee naar de titel in 3de Provinciale. Verder kregen ook tal van spelers (een deel van) hun jeugdopleiding bij KSK Beveren, waaronder nieuwkomers Yannick Braem (Lochristi) en de broers Vincent/Yannick Aps (Sint-Niklaas). Verdere stevige adelbrieven zijn weggelegd voor aanvaller Finn Keisers (debuteerde in 2019 voor Beerschot in 1B), nieuwkomer Klacson Wanderley Soares (overgekomen van RBC Roosendaal) en de bijzonder bedrijvige centrale verdediger Ken Spies, die in een niet zo ver verleden nog een vaste waarde was bij toenmalige tweedeklasser Geel en in 2021 werd weggehaald bij Berchem Sport.